Tortilla meksykańska z sosem czosnkowym

Przygotowana w domu zawsze smakuje najlepiej :)

gyrostortilleSosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 140 głosów)

Składniki:

  • 4 gotowe placki na tortillę
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • dwa małe pomidory
  • dwa małe ogórki
  • 70 dkg fileta z udek kurczaka
  • Sos czosnkowy:
  • 200 ml jogurty naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany, sos tzatziki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić i podsmażyć z dodatkiem soli, pieprzu i przyprawy kebab-gyros.
  • (Ja odfiletowałam 4 ćwiartki z kurczaka, zajmuje to więcej czasu, ale tym sposobem mięso jest tańsze.)
  • Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Sałatkę można dodatkowo zalać sosem koperkowo-ziołowym wymieszanym z wodą i oliwą.
  • Sos: jogurt wymieszać z majonezem, czosnek przecisnąć przez praskę, posypać przyprawami, wymieszać i schłodzić.
  • Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem - zwinąć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy