Tortilla meksykańska z sosem czosnkowym

Przygotowana w domu zawsze smakuje najlepiej :)

Dodany przez:

Tortilla meksykańska z sosem czosnkowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 gotowe placki na tortillę
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • dwa małe pomidory
  • dwa małe ogórki
  • 70 dkg fileta z udek kurczaka
  • Sos czosnkowy:
  • 200 ml jogurty naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany, sos tzatziki

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić i podsmażyć z dodatkiem soli, pieprzu i przyprawy kebab-gyros.
  2. (Ja odfiletowałam 4 ćwiartki z kurczaka, zajmuje to więcej czasu, ale tym sposobem mięso jest tańsze.)
  3. Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Sałatkę można dodatkowo zalać sosem koperkowo-ziołowym wymieszanym z wodą i oliwą.
  4. Sos: jogurt wymieszać z majonezem, czosnek przecisnąć przez praskę, posypać przyprawami, wymieszać i schłodzić.
  5. Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem - zwinąć.
obiad sos tortilla sos czosnkowy gyros z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze