Chateaubriand z sosem bearneńskim to specjał z kuchni francuskiej. Zdecydowanie warto odtworzyć w domu przepis na chateaubriand z sosem berneńskim, szczególnie na specjalne okazje. To wykwintne danie z polędwicy sprawdzi się na przyjęciu z okazji chrzcin lub ślubu w domu, a także na romantyczną randkę z okazji rocznicy. Chateaubriand to specjał, którego nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni!
StockFood
(średnia 4.49 z 155 głosów)
Sos:; wino z octem podgrzewamy z posiekaną szalotką, estragonem i rozgniecionymi ziarnami białego pieprzu. Odparowujemy na małym ogniu do 2/3 objętości. Przecieramy przez sito, wlewamy do garnka ustawionego na naczyniu z wrzątkiem. Dodajemy żółtka i szczyptę soli. Ubijamy, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzając do wrzenia, podgrzewamy. Dodajemy delikatnie podgrzane masło (100 g) i nadal ubijamy. Przyprawiamy czosnkiem (2 ząbki), solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.
Mięso: ustawiamy piekarnik na temp. 180°C. Polędwicę przecinamy na 2 grube befsztyki. Lekko rozgniatamy pięścią i smarujemy oliwą. Oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy resztę oliwy na patelnię i obsmażamy po półtorej minuty z każdej strony. Wkładamy masło (15 g czyli 1 dużą łyżkę), gałązki tymianku i nieobrane 4 ząbki czosnku. Smażymy jeszcze pół minuty. Befsztyki wraz z wytworzonym sosem wkładamy na 6 min do piekarnika. Po 2 min polewamy je sosem, przewracamy i sprawdzamy, czy mięso ma odpowiedni stopień wysmażenia. Wyjmujemy mięso z pieca i pozostawiamy na 3–4 minuty, aby odpoczęło i po to by temperatura przeszła przez całe mięso odpwiednio równo (najlepiej zawinąć je w folię aluminiową). Dzięki temu również niepotrzebny płyn i krew zostaną w folii, a nie na talerzu. Podajemy z ziemniakami i sosem bearneńskim.
Porady
- Sos berneński nie nadaje się do przechowywania. Musi być zjedzony do półtorej godziny od przygotowania i przez ten czas należy go trzymać w ciepłym miejscu.
- Jeżeli przygotowujemy Chateaubriand dla więcej niż jednej osoby warto związać mięso, aby było równomiernie upieczone. Bardzo pomocna może okazać się sonda kuchenna, która wyłączy piekarnik gdy mięso w środku uzyska odpowiednią temperaturę. W tym przypadku dla średnio-krwistej polędwicy preferowana temperatura to 43 stopnie.
- Aby mięso było soczyste należy je na początku delikatnie obsmażyć z każdej strony, po to by jego pory się zamknęły i soki nie wydostawały się na zewnątrz podczas pieczenia.
- Gdyby sos berneński podczas przygotowania zrobił się zbyt gęsty można dolać trochę przegotowanej zimnej wody.
- Polędwica to bardzo delikatne mięso i dlatego przed obróbką termiczną należy starannie pozbyć się każdej błonki, która się na niej znajduje.
Chateaubriand to po prostu odpowiednio przygotowany filet z głowy polędwicy. Nazwa tego dania pochodzi od francuskiego arystokraty François-René de Chateaubriand. Jest to niesamowite danie, które może być podawane z pieczywem, ziemniakami lub z samym sosem. Sos w tym przypadku jest równie ważny co mięso, ponieważ idealnie do niego pasuje i smakowo współgra.
Danie w wykonaniu nie jest najtrudniejsze, natomiast wymaga dużo precyzji i kluczową rolę w odpowiednim przygotowaniu go odgrywają szczegóły. Między innymi temperatura wewnątrz mięsa oraz temperatura masła używanego do sosu. Jest to potrawa, która świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację przy świecach i czerwonym winie, jak i uroczysty obiad dla bliskich.
Komentarze