Tort truskawkowy

Smaczny tort truskawkowy. Dzięki truskawkom pięknie się prezentuje i pysznie smakuje! Taki tort truskawkowy to idealny pomysł na urodzinowe przyjęcie lub imieniny. Nie tylko w sezonie na truskawki!

tortyDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.32 z 222 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt na tort truskawkowy:
  • 1. 6 jajek
  • 2. 1 szkl. maki pszennej
  • 3. 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 4. 1 szkl. cukru
  • 5. 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 6. 1 lyzka octu
  • Krem na tort truskawkowy:
  • 1. mrozone truskawki (40-50 dag)
  • 2. 2 galaretki truskawkowe
  • 3. 0.5 l smietany 30%
  • Jak ozdobić tort truskawkowy?
  • 1. 0.5 l smietany 30%
  • 2. 2 lyzki cukru pudru, 1 lyzeczka zelatyny
  • 3. pozdluzne biszkopty, pare swiezych truskawek

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem ubić na sztywna piane. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia i utrzeć na jednolita masę. Taka masę dodawać powoli do białek, powoli mieszając (najlepiej dużą łyżką) na koniec dodać wymieszane mąki. Piec ok. 30 minut. Po 30 min. trzymać biszkopt jeszcze z 10 min. aby nie opadł. Po ostudzeniu przekroić na 3 placki. Najlepiej nasączyć sokiem z cytryny i wody (można dodać wódki lub nalewki).
  • Krem: śmietanę ubić (ja zawsze wkładam śmietanę do zamrażarki na jakiś czas, co gwarantuje ubicie śmietany). Zamrożone truskawki pokroić. 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, wrzucić do nich truskawki (ponieważ są zamrożone, spowodują, że galaretka zacznie natychmiast tężeć) i wlać do ubitej śmietany. Można wymieszać tę masę i wtedy truskawki będą w kawałkach albo zmiksować. Następnie biszkopty przełożyć truskawkową masą.
  • Zdobienie: śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Jak przestygnie, dodać do niej łyżkę bitej śmietany i wymieszać, a następnie wlać całość do bitej śmietany. Jeszcze chwilkę ubić wszystko razem. Następnie smarować boki i górę tortu śmietaną. Na boki natomiast przyklejać biszkopty i związać wszystko wstążką. Górę przystrajając truskawkami wedle uznania.
  • Tort truskawkowy okazał się strzałem w dziesiątkę na urodziny męża. Pięknie wygląda i super smakuje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy