TORT TRUSKAWKOWY

Smaczny tort, ktory zadowoli kazde podniebienie i oko.

Dodany przez:

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.28 z 39 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1. 6 jajek
  • 2. 1 szkl. maki pszennej
  • 3. 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 4. 1 szkl. cukru
  • 5. 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 6. 1 lyzka octu
  • Krem:
  • 1. mrozone truskawki (40-50 dag)
  • 2. 2 galaretki truskawkowe
  • 3. 0.5 l smietany 30%
  • Zdobienie:
  • 1. 0.5 l smietany 30%
  • 2. 2 lyzki cukru pudru, 1 lyzeczka zelatyny
  • 3. pozdluzne biszkopty, pare swiezych truskawek

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Zoltka oddzielic od bialek. Bialka z cukrem ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac ocet i proszek do pieczenia i utrzec na jednolita mase. Taka mase dodawac powoli do bialek powoli mieszajac (najlepiej duza lyzka) na koniec dodac wymieszane maki. Piec ok. 30 minut. Po 30 min. trzymac biszkopt jeszcze z 10 min. aby nie opadl. Po ostudzeniu przekroic na 3 placki. Najlepiej nasaczyc sokiem z cytryny i wody (mozna dodac wodki lub nalewki).
  2. Krem: Smietane ubic (ja zawsze wkladam smietane do zamrazarki na jakis czas to mi zawsze gwarantuje ubicie smietany). Zamrozone truskawki pokroic. 2 galaretki rozpuscic w 0,5 l wody, wrzucic do nich truskawki (poniewaz sa zamrozone spowoduja, ze galaretka zacznie natychmiast tezec) i wlac do ubitej smietany. Mozna wymieszac ta mase i wtedy truskawki beda w kawalkach, badz zmiksowac. Nastepnie biszkopty przelozyc truskawkowa masa.
  3. Zdobienie: Smietane ubic z cukrem. Zelatyne rozpuscic w kilku lyzkach goracej wody. Jak przestygnie dodac do niej lyzke bitej smietany i wymieszac, a nastepnie wlac calosc do bitej smietany. Jeszcze chwilke ubic wszystko razem. Nastepnie smarowac boki i gore tortu smietana. Na boki natomiast przyklejac biszkopty i zwiazac wszystko wstazka. Gore przystrajac truskawkami wedle uznania.
  4. Przepis wyszperalam kiedys w internecie i okazal sie strzalem w dziesiatke na urodziny meza:) Pieknie wyglada i super smakuje.
deser dla dzieci truskawki Tort bita śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze