tort_kakaowy

TORT KAKAOWY

Ocena:

4.45 (199)

  • 2 godz. 0 min.
Biszkopt, który zawsze się udaje + masa o dowolnym smaku = pyszny tort z przepisu mojej Babci

Składniki:

  • biszkopt:
  • 5 jaj
  • 15 dag cukru
  • 12,5 dag mąki
  • 0.5 proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy
  • 0.5 łyżki kakao
  • 5 dag orzechów
  • masa:
  • ¾ kostki margaryny
  • ¾ kostki masła
  • 20 dag cukru
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • alkohol

Tort kakaowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • biszkopt:
  • Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec na nagrzanym piekarniku około 40 minut.
  • masa:
  • Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystygniętą pianę. Nie ucierać zbyt długo, żeby masa się nie zważyła.
  • W zależności od upodobań do tak przygotowanej masy można dodać sparzone wrzątkiem kakao lub kawę (rozpuszczalną lub sypaną) lub sparzone mlekiem mielone orzechy lub wiórki kokosowe. Ja co roku eksperymentuję z czymś innym, więc z jednego przepisu na każde urodziny podaję inny tort :)
  • Biszkopt przekroić na trzy części, nasączyć kawą z dodatkiem wódki i przełożyć masą. Udekorować polewą.
  • Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne