Biszkopt, który zawsze się udaje + masa o dowolnym smaku = pyszny tort z przepisu mojej Babci
Składniki:
biszkopt:
5 jaj
15 dag cukru
12,5 dag mąki
0.5 proszku do pieczenia
1 łyżka kawy
0.5 łyżki kakao
5 dag orzechów
masa:
¾ kostki margaryny
¾ kostki masła
20 dag cukru
3 jaja
3 łyżki kakao
alkohol
Tort kakaowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
biszkopt:
Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec na nagrzanym piekarniku około 40 minut.
masa:
Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystygniętą pianę. Nie ucierać zbyt długo, żeby masa się nie zważyła.
W zależności od upodobań do tak przygotowanej masy można dodać sparzone wrzątkiem kakao lub kawę (rozpuszczalną lub sypaną) lub sparzone mlekiem mielone orzechy lub wiórki kokosowe. Ja co roku eksperymentuję z czymś innym, więc z jednego przepisu na każde urodziny podaję inny tort :)
Biszkopt przekroić na trzy części, nasączyć kawą z dodatkiem wódki i przełożyć masą. Udekorować polewą.