Tort Hiszpański

Ocena:

4.49 (178)

  • 3 godz. 0 min.
Wspaniały, wykwintny deser na różne okazje

Wiecej na http://ninagotuje.blogspot.com/

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 5 jaj
  • 0,75 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. cukru
  • proszek do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • KREM
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki. mleka
  • 1 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 kostki masła
  • 250 g orzechów włoskich łuskanych
  • 250 g rodzynek
  • 1 gorzka czekolada
  • 0,75 szklanki wywaru z kawy
  • 0,5 szklanki wódki białej

Tort hiszpański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT
  • 1. Ubijamy białka razem z cukrem na gęstą pianę.
  • 2. Po dokładnym ubiciu dodajemy pojedynczo po jednym żółtku cały czas mieszając.
  • 3. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej mieszamy.
  • 4. Pod koniec dodajemy ocet.
  • 5. Całość bardzo dokładnie mieszamy do połączenia się składników a gotowe ciasto wylewamy na natłuszczoną formę.
  • 6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni Celsjusza na ok. 45-50 min.
  • Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
  • KREM
  • W czasie pieczenie ciasta przystępujemy do wykonania kremu.
  • 1. Gotujemy gęsty budyń na mleku dodając 0,75 szkl cukru.
  • 2. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • 3. Żółtka ucieramy z 0,25 szklanki cukru na gładką masę.
  • 4. W osobnym naczyniu ucieramy do białości masło.
  • 5. Do utartego masła dodajemy powoli, cały czas mieszając, ostudzony budyń, utarte żółtka i alkohol.
  • 6. Gotowy krem dzielimy na 2 połowy.
  • 7. Do pierwszej części dodajemy bakalie (pozostawić trochę do dekoracji) i drobno pokrojoną czekoladę.
  • 8.Upieczony wcześniej biszkopt dzielimy na dwie części i skrapiamy obficie ponczem z kawy.
  • 9. Na pierwszy biszkopt wykładamy krem z bakaliami.
  • 10. Przekładamy drugim biszkoptem.
  • 11. Wierzch drugiego biszkopta smarujemy równo pozostałym kremem.
  • 12. Całość posypujemy resztą bakalii i utartej czekolady.
  • Smacznego!!!
  • Budyń można ugotować przed przystąpieniem do kręcenia ciasta. Będzie miał czas, by ostygnąć.
  • Wiecej na http://ninagotuje.blogspot.com/
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne