Ten wyśmienity tort najlepiej smakuje jeden dzień po przygotowaniu, bo składniki zdążą przeciągnąć.
Składniki:
Biszkopt:
- 10 dużych jajek
- 300 g cukru
- 300 g mąki krupczatki minus 2 łyżki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem i nadzienie:
- 1 słoik dżemu morelowego (najlepiej Łowicz)
- 300 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 białka
- pół szklanki mocnego naparu z 2 łyżek kawy
- 5 łyżek cukru
- 100 g mielonych migdałów bez skórki
- 150 g rodzynek
- 2 łyżki stołowe rumu
Tort malaga - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie biszkoptu:
- białka + cukier + szczypta soli + 10 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno
- dodać żółtka, dalej ubijając
- dodać mąkę krupczatkę, kakao i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko
- delikatnie wymieszać rózgą
- piec 50 min. w temp. 200˚ - 150˚.
Przygotowanie kremu i nadzienia:
- napar ostudzić, przefiltrować przez filtr do kawy i posłodzić 2 łyżkami stołowymi cukru
- 2 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami stołowymi cukru, po czym dalej ubijając, dodać 2 żółtka
- masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać napar, zmielone na masę w blenderze rodzynki z migdałami
- do powstałej masy dodać 2 łyżki rumu i na koniec przełożyć pianę, wszystko łącząc
Biszkopt podzielić na 4 blaty. Zaczynając od spodniego, najpierw smarujemy cienko dżemem morelowym, po czym nakładamy warstwę masy kremowej. Przykrywamy plackiem biszkoptu i znowu powtarzamy poprzednie czynności. Na końcu, pozostały krem wykorzystujemy na dowolną dekorację tortu.