- białka + cukier + szczypta soli + 10 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno
- dodać żółtka, dalej ubijając
- dodać mąkę krupczatkę, kakao i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko
- delikatnie wymieszać rózgą
- piec 50 min. w temp. 200˚ - 150˚.
Przygotowanie kremu i nadzienia:
- napar ostudzić, przefiltrować przez filtr do kawy i posłodzić 2 łyżkami stołowymi cukru
- 2 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami stołowymi cukru, po czym dalej ubijając, dodać 2 żółtka
- masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać napar, zmielone na masę w blenderze rodzynki z migdałami
- do powstałej masy dodać 2 łyżki rumu i na koniec przełożyć pianę, wszystko łącząc
Biszkopt podzielić na 4 blaty. Zaczynając od spodniego, najpierw smarujemy cienko dżemem morelowym, po czym nakładamy warstwę masy kremowej. Przykrywamy plackiem biszkoptu i znowu powtarzamy poprzednie czynności. Na końcu, pozostały krem wykorzystujemy na dowolną dekorację tortu.
Komentarze