tort_malaga

Tort malaga

Ocena:

4.5 (184)

  • 3 godz. 0 min.
Ten wyśmienity tort najlepiej smakuje jeden dzień po przygotowaniu, bo składniki zdążą przeciągnąć.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • - 10 dużych jajek
  • - 300 g cukru
  • - 300 g mąki krupczatki minus 2 łyżki
  • - 2 łyżki ciemnego kakao
  • - 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
  • - szczypta soli
  • - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem i nadzienie:
  • - 1 słoik dżemu morelowego (najlepiej Łowicz)
  • - 300 g miękkiego masła
  • - 2 żółtka
  • - 2 białka
  • - pół szklanki mocnego naparu z 2 łyżek kawy
  • - 5 łyżek cukru
  • - 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • - 150 g rodzynek
  • - 2 łyżki stołowe rumu

Tort malaga - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie biszkoptu:
  • - białka + cukier + szczypta soli + 10 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno
  • - dodać żółtka, dalej ubijając
  • - dodać mąkę krupczatkę, kakao i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko
  • - delikatnie wymieszać rózgą
  • - piec 50 min. w temp. 200˚ - 150˚.
  • Przygotowanie kremu i nadzienia:
  • - napar ostudzić, przefiltrować przez filtr do kawy i posłodzić 2 łyżkami stołowymi cukru
  • - 2 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami stołowymi cukru, po czym dalej ubijając, dodać 2 żółtka
  • - masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać napar, zmielone na masę w blenderze rodzynki z migdałami
  • - do powstałej masy dodać 2 łyżki rumu i na koniec przełożyć pianę, wszystko łącząc
  • Biszkopt podzielić na 4 blaty. Zaczynając od spodniego, najpierw smarujemy cienko dżemem morelowym, po czym nakładamy warstwę masy kremowej. Przykrywamy plackiem biszkoptu i znowu powtarzamy poprzednie czynności. Na końcu, pozostały krem wykorzystujemy na dowolną dekorację tortu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne