Tort jubileuszowy wg Aleex

Pyszny i okazały tort na wyjątkowe uroczystości.

dodany przez: Aleex

torty biszkopt Desery Dodatki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 149 głosów)


Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 26 dkg mąki
  • 26 dkg cukru (6 dkg zostawić do piany)
  • 5 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA KAWOWA:
  • 5 żółtek
  • cukier wanilinowy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kostki masła
  • duże opakowanie kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • MASA AJERKONIAKOWA:
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu lub śnieżki
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 2 wafle princessa lub grzesiek w białej czekoladzie
  • 1 biała czekolada
  • 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • DODATKOWO:
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
  • dowolne ozdoby
  • napar z kawy

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
  • Tortownica o średnicy 26 cm.
  • Najlepiej upiec go dzień wcześniej. Żółtka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać po łyżce wody. Pianę ubić na sztywno z dodatkiem 6 dkg cukru. Na utarte żółtka wyłożyć ubitą pianę, na pianę wyłożyć przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 40 - 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
  • Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa krążki.
  • 2.CIASTO KOKOSOWE
  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 30 - 35 minut w średnio nagrzanym piekarniku ( 170 - 180 stopni C). Ostudzić.
  • 3.MASA KAWOWA
  • Mleko, cukier, żółtka, mąkę i budyń rozmieszać w szklance mleka. Drugą część mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać rozmieszane składniki i ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodać do niego zimny budyń i całe opakowanie kawy. Zostawić masę w chłodnym miejscu.
  • 4.MASA AJERKONIAKOWA
  • Ubić schłodzoną śmietankę ze śmietan-fixami lub śnieżkami. Dodać alkohol, wiórki kokosowe, pokruszone biszkopty i wafelki, rozpuszczoną oraz ostudzoną białą czekoladę. Aby utrwalić masę, można do niej dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody - ale trzeba to robić bardzo ostrożnie, ponieważ masa może się zważyć.
  • 5.PRZEŁOŻENIE TORTU
  • Blat biszkoptu nasączyć naparem z kawy. Posmarować połową masy kawowej.
  • Na to położyć ostudzony placek kokosowy. Posmarować go drugą połową masy kawowej.
  • Następnie położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go naparem z kawy i obłożyć całość (górę i boki tortu) masą ajerkoniakową. Posypać obficie wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ułożyć ozdoby. Paterę posypać płatkami migdałowymi.
  • Tort schłodzić przed podaniem.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy