3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
1 pęczek usiekanego koperku
4 jajka
sól
pieprz mielony
vegeta
maggi w płynie
1 przecier pomidorowy 30 %
słodka śmietanka
mąka do zagęszczenia sosu
Gołąbki wg babci basi : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut . Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut . Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę