golabki_wg_babci_basi

Gołąbki wg Babci Basi :

Ocena:

4.35 (176)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

Chyba najpopularniejsza odmiana gołąbków.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
  • 1 pęczek usiekanego koperku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz mielony
  • vegeta
  • maggi w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 %
  • słodka śmietanka
  • mąka do zagęszczenia sosu

Gołąbki wg babci basi : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
  • Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut . Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut . Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne