Tort jeżynowo-pomarańczowy z bazylią

Ocena:

4.53 (196)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Tort owocowy to propozycja, która sprawdzi się na rodzinnej uroczystości. Warstwy tortu z pomarańczowym kremem, jeżynami i listkami bazylii kuszą ferią smaków.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • cukier  125 g

  • sok pomarańczowy  530 ml

  • likier pomarańczowy  20 ml

  • mąka  120 g

  • miód  50 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • sól  5 g

  • skórka pomarańczowa  5 g

  • żelatyna  20 g

  • skrobia kukurydziana  10 g

  • żółtko  4 szt.

  • śmietana 36%  200 ml

  • bazylia  50 g

  • jeżyny  250 g

  • białka  1 szt.

Tort jeżynowo-pomarańczowy z bazylią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 20 cm wykładamy pergaminem. Z białek i cukru (50 g) ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem, sokiem pomarańczowym (30 ml) i likierem pomarańczowym, dodajemy pianę.

  • Krok 2:

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i skórką pomarańczową, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Przekładamy ciasto do formy, pieczemy 35 min.

  • Krok 3:

    Na krem: żelatynę zalewamy ciepłą wodą, gdy napęcznieje, mieszamy ją ze skrobią kukurydzianą i sokiem pomarańczowym (500 ml). 70 g cukru ubijamy z żółtkami w kąpieli wodnej na pulchną masę, łączymy z mieszaniną żelatynowo-pomarańczową.

  • Krok 4:

    Śmietanę ubijamy, mieszamy z masą jajeczną i posiekaną połową bazylii. Biszkopt przecinamy na dwie części. Na dolnej rozsmarowujemy trochę kremu, układamy jeżyny, przykrywamy kremem i drugim blatem ciasta. Cały tort smarujemy kremem, wstawiamy do lodówki.

  • Krok 5:

    Przed podaniem na wierzchu układamy jeżyny. Białko lekko ubijamy, zanurzamy w nim pozostałe liście bazylii i obsypujemy je pozostałym cukrem, gdy zastygną, dekorujemy nimi boki i górną krawędź tortu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: tort maślano-rozmarynowy

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne