Tort z lasu to pyszny i bardzo elegancki wypiek na wyjątkowe okazje. Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami" Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz.
(średnia 4.37 z 204 głosów)
Porady
W przepisie likier porzeczkowy to creme de cassis. Wykorzystano również 2 cm korzenia imbiru.
Przepis na masę maślaną
4 białka jajek L
240 g cukru
320 g miękkiego masła
szczypta soli
Do metalowej lub szklanej miski wbij białka, wsyp cukier oraz szczyptę soli. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą, uważając, żeby woda nie dotykała miski. Cały czas mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Białka przelej do misy miksera i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej i wystudzonej piany. Trwa to 10‒15 minut. Zacznij dodawać masło, kawałek po kawałku, możesz zmienić końcówkę na mieszająco-ucierającą. Ubijaj, aż krem wyraźnie zgęstnieje, a po przechyleniu miski nie będzie z niej spływał.
Komentarze