Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.56 (176)
Tort z dodatkiem ziół? Jak najbardziej! Maślano-rozmarynowy krem w torcie i dodatek rozmarynu tworzą pyszne połączenie na specjalną okazję.
mąka 500 g
proszek do pieczenia 15 g
soda oczyszczona 5 g
sól 2 g
masło 440 g
cukier 280 g
jajka 3 szt.
śmietana 18% 90 ml
mleko 185 ml
sok z cytryny 75 ml
skórka z cytryny 1 szt.
rozmaryn 4 gałązki
cukier puder 350 g
sól morska 10 g
krem cytrynowy 60 g
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (16 cm) wykładamy pergaminem.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło (170 g) ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i śmietanę, dalej ucierając.
Do masy jajecznej dosypujemy mąkę na przemian z mlekiem (170 ml), sokiem i skórką cytrynową. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy 35 min. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Na krem: umyty rozmaryn osuszamy, igły miksujemy przez 10 min z masłem (270 g), po czym mieszamy z cukrem pudrem, solą morską i mlekiem (15 ml).
Ciasto rozcinamy na trzy blaty. Każdy smarujemy kremem maślano-rozmarynowym. Resztę kremu mieszamy z lemon curd i smarujemy wierzch i boki tortu. Wierzch dekorujemy bujnie rozmarynem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
Porady
Zobacz też: Tort Sachera, szwarcwaldzki i Pavlova. Najsłynniejsze torty świata