Tort maślano-rozmarynowy

Ocena:

4.56 (176)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Tort z dodatkiem ziół? Jak najbardziej! Maślano-rozmarynowy krem w torcie i dodatek rozmarynu tworzą pyszne połączenie na specjalną okazję.

Składniki:

  • mąka  500 g

  • proszek do pieczenia  15 g

  • soda oczyszczona  5 g

  • sól  2 g

  • masło  440 g

  • cukier  280 g

  • jajka  3 szt.

  • śmietana 18%  90 ml

  • mleko  185 ml

  • sok z cytryny  75 ml

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • rozmaryn  4 gałązki

  • cukier puder  350 g

  • sól morska  10 g

  • krem cytrynowy  60 g

Tort maślano-rozmarynowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (16 cm) wykładamy pergaminem.

  • Krok 2:

    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło (170 g) ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i śmietanę, dalej ucierając.

  • Krok 3:

    Do masy jajecznej dosypujemy mąkę na przemian z mlekiem (170 ml), sokiem i skórką cytrynową. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy 35 min. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Na krem: umyty rozmaryn osuszamy, igły miksujemy przez 10 min z masłem (270 g), po czym mieszamy z cukrem pudrem, solą morską i mlekiem (15 ml).

  • Krok 5:

    Ciasto rozcinamy na trzy blaty. Każdy smarujemy kremem maślano-rozmarynowym. Resztę kremu mieszamy z lemon curd i smarujemy wierzch i boki tortu. Wierzch dekorujemy bujnie rozmarynem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: Tort Sachera, szwarcwaldzki i Pavlova. Najsłynniejsze torty świata

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne