żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Powoli, łyżeczka po łyżeczce, wsypywać mąkę. Dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.
■ W tortownicy wyłożonej natłuszczonym pergaminem upiec 6–8 cienkich krążków. Każdy krążek piec około 15 minut w temp. 200°C.
■ Krem:
zaparzyć mocną kawę, dodać kakao (lub czekoladę), cukier i wanilię. Gotować, aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawiają się pęcherze, krem jest gotowy. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać masło i utrzeć na gładką masę.
■ Kremem (trochę odłożyć) smarować cienko krążki ciasta, nakładając kolejno jeden na drugi, przycisnąć. Boki wyrównać nożem.
■ Karmel:
cukier rozpuścić w 150 ml wody na małym ogniu. Zwiększyć płomień, nie mieszać i gotować, aż syrop zbrązowieje. Dolać trochę wody, wymieszać, żeby syrop się rozpuścił, dodać masło i odparować. Karmel musi zgęstnieć tak, by po ostygnięciu nie twardniał całkowicie.
■ Odłożony krążek ciasta pokroić na 16 jednakowych trójkątów. Każdy szybko polać karmelem. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu i oprzeć na nich ukośnie trójkąty pokryte karmelową glazurą.
Komentarze