Tort dobosza

Ocena:

4.48 (147)

  • 60 min.
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 6- 8 razy po 15 minut
Porcja: 310 kcal

Składniki:

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki
  • KREM:
  • 20 dag kawy
  • 25 dag cukru
  • 5 dag kakao
  • pół laski wanilii
  • 25 dag masła
  • KARMEL:
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła

Tort dobosza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ciasto:
  • żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Powoli, łyżeczka po łyżeczce, wsypywać mąkę. Dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać.
  • ■ W tortownicy wyłożonej natłuszczonym pergaminem upiec 6–8 cienkich krążków. Każdy krążek piec około 15 minut w temp. 200°C.
  • ■ Krem:
  • zaparzyć mocną kawę, dodać kakao (lub czekoladę), cukier i wanilię. Gotować, aż zacznie gęstnieć, cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawiają się pęcherze, krem jest gotowy. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać masło i utrzeć na gładką masę.
  • ■ Kremem (trochę odłożyć) smarować cienko krążki ciasta, nakładając kolejno jeden na drugi, przycisnąć. Boki wyrównać nożem.
  • ■ Karmel:
  • cukier rozpuścić w 150 ml wody na małym ogniu. Zwiększyć płomień, nie mieszać i gotować, aż syrop zbrązowieje. Dolać trochę wody, wymieszać, żeby syrop się rozpuścił, dodać masło i odparować. Karmel musi zgęstnieć tak, by po ostygnięciu nie twardniał całkowicie.
  • ■ Odłożony krążek ciasta pokroić na 16 jednakowych trójkątów. Każdy szybko polać karmelem. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu i oprzeć na nich ukośnie trójkąty pokryte karmelową glazurą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne