Tort "Mokka"

Ocena:

4.49 (155)

  • 10 godz. 0 min.
wspaniały na przyjęcia

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 10 dag
  • cukier waniliowy - 1 torebka
  • sól
  • mielone orzechy laskowe - 15 dag
  • bułka tarta - 5 dag
  • rum - 1 łyżka
  • tłuszcz - do posmarowania blachy
  • KREM I DEKORACJA:
  • kawa rozpuszczalna - 5 łyżek
  • śmietana kremówka - 60 dag
  • cukier - 10 dag
  • czekolada mokka - 10 dag
  • posiekane orzechy laskowe - 5 dag
  • cukier waniliowy - 1 torebka
  • kakao - do posypania

Tort "mokka" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT:
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dodać żółtka, orzechy, bułkę tartą i rum.
  • Delikatnie wymieszać.
  • Nasmarować tłuszczem dno tortownicy (średnica: 26cm.)
  • Przełożyć masę do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
  • Piec 35 min. w temp. 175°C.
  • Upieczony biszkopt przestudzić w formie.
  • Wyjąć i odłożyć na 6-8 godzin (najlepiej całą noc).
  • KREM:
  • Kawę przetrzeć dokładnie przez sitko.
  • 50 dag śmietany ubić z kawą i cukrem.
  • TORT:
  • Biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy części.
  • Przełożyć kolejne warstwy połową kremu.
  • Posmarować ze wszystkich stron resztą kremu.
  • Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
  • DEKORACJA:
  • 2/3 czekolady zetrzeć na wiórki i wymieszać z posiekanymi orzechami.
  • 3/4 mieszanki wcisnąć w posmarowany śmietaną brzeg tortu.
  • Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
  • Udekorować wierzch ciasta bitą śmietaną (np.: stawiając szprycką kleksy na brzegu).
  • Stopić w rondelku resztę czekolady.
  • Udekorować wierzch tortu (polewając kleksy).
  • Posypać resztą mieszanki czekolady z orzechami (na środku)
  • Przechowywać w lodówce.
  • Przed podaniem opruszyć odrobiną kakao.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne