torcik_miodowo_orzechowy

Torcik miodowo - orzechowy

Ocena:

4.5 (150)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób

Pyszny torcik miodowy .

Składniki:

  • 1 kg mąki + 1 szklanka
  • 1 masło roslinnego 250 gram
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 dkg miodu sztucznego
  • 15 dkg miodu prawdziwego
  • 2 masła roślinne 500gram
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kwaśna gęsta śmietana 200 gram
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów

Torcik miodowo - orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę wymieszać z sodą,dodać całej jajka,cukier waniliowy,
  • rozpuszczone masło, z cukrem i miodem(schłodzone).
  • Zgnieść ciasto,jeżeli ciasto mamy rzadkie,dodać jeszcze 1 szklankę mąki.
  • Podzielić ciasto na 5 części,tortownicę o wymiarakch 29 cm, wysmarować lekko masłem.Rozłożyć palcami ciasto na całej blaszce,maczając delikatnie,
  • palce od czasu do czasu w wodzie,wtedy lepiej rozłożymy ciasto .
  • Piec każdy placek 15 min w 180 st C
  • Wykonanie kremu:
  • Masło utrzeć z pudrem na puszystą masę , dodając na przemian po łyżce śmietany i orzechów na przemian.(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę,
  • Gotowe placki układać w zamkniętej tortownicy, każdy przełożyć kremem jak tort,polać polewą, posypać zmielonymi orzechami , wstawić do lodówki na calą noc.
  • Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, przed podaniem wyjąć go na 30 min wcześniej.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne