REKLAMA

Torcik marcepanowy

Warstwowy torcik marcepanowy z migdałami, puszystym kremem i wiśniami w galaretce. Torcik marcepanowy jako świąteczne ciasto będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 189 głosów)


Składniki:

  • 120 g marcepanu
  • 3 białka jajek
  • szczypta soli
  • 125 dag cukru pudru
  • 50 g skórki cytrynowej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka mleka
  • 40 g całych obranych migdałów
  • słoik wiśni w alkoholu, z nalewki lub kompotu
  • łyżka żelatyny instant
  • szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Marcepan rozdrabniamy, ucieramy z jednym białkiem. Pozostałe białka ubijamy ze szczyptą soli i 100 g cukru, mieszamy z marcepanem. Dodajemy skórkę z cytryny, zmielone migdały, mąkę i mleko, dokładnie mieszamy.
  • Masę dzielimy na trzy części, każdą rozsmarowujemy na pergaminie na kształt koła o śr. 20 cm. Na jednej rozkładamy całe obrane migdały i tniemy placek promieniście na 8 części. Wszystkie placki odstawiamy na 3 godz. w ciepłe miejsce. Pieczemy na blasze 20–25 min w temp. 160ºC. Studzimy.
  • Wiśnie wraz z płynem podgrzewamy, dodajemy żelatynę, rozpuszczamy i odstawiamy, aby lekko stężały. Jeden placek wkładamy na dno tortownicy, wykładamy na to wiśnie, odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • Przykrywamy drugim plackiem. Kremówkę ubijamy z pozostałym cukrem, wykładamy na 2 placek i na wierzchu układamy 8 części placka z migdałami. Oprószamy lekko cukrem pudrem. Podajemy od razu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy