Ciasto makowe z pomarańczami

Efektowne, warstwowe ciasto świąteczne, czyli połączenie maku i pomarańczy. Takie ciasto makowe wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza cały trud.

makowiec

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 188 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 250 g mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 150 g masła
  • jajko
  • masło do formy
  • masa makowa: 300 g maku
  • 300 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • szklanka pokrojonych bakalii
  • masa pomarańczowa: 5 dużych pomarańczy
  • 2 opakowania cukru żelującego
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: mąkę i cukier puder siekamy z masłem, dodajemy jajko, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
  • Masa I: mak przelewamy wrzątkiem, osączamy, dwukrotnie mielemy, dodajemy cukier puder, żółtka i bakalie. Starannie łączymy i delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej tortownicy (śr. 23 cm), na cieście układamy masę makową. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180ºC. Studzimy.
  • Masa II: pomarańcze parzymy we wrzątku, osuszamy i ze skórką kroimy w kostkę. Gotujemy ok. 15 min na wolnym ogniu, wystudzoną masę miksujemy, łączymy z cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przestudzoną masę rozprowadzamy równomiernie na warstwie makowej. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy