Przesianą mąkę łączymy z pokrojonym zimnym masłem, jednym jajkiem i szczyptą soli. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i schładzamy ok. 30 min w lodówce. Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek. Pozostałe jajka mieszamy z kozim serkiem, jogurtem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i wyklejamy nim 6 natłuszczonych foremek na tartaletki o śr. 12 cm, wyciągając ciasto przy krawędziach.
Na cieście kładziemy porwaną w mniejsze kawałki szynkę (może odrobinę wystawać ponad ciasto). Winogrona równomiernie rozkładamy na szynce. Zalewamy wszystko mieszaniną serowo- jogurtową. Pieczemy ok. 25 min w temp. 200°C. Podajemy na ciepło lub przestudzone.
Możemy także usmażyć małe omleciki i nadziać je winogronami. 50 dag winogron myjemy i obieramy. 5 łyżek mąki mieszamy z 10 łyżkami cukru, 6 jajkami i szczyptą soli. Po trochu wlewamy szklankę mleka, mieszamy. Na małą natłuszczoną patelenkę wrzucamy trochę winogron i wlewamy 1/4 ciasta. Smażymy z obu stron na złoto kolejno 4 omleciki. Oprószamy cukrem pudrem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze