Tarta tatin z ananasem

Ocena:

4.47 (204)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tradycyjna tarta tatin powinna zawierać jabłka, ale my zrobiliśmy ją z ananasem. Sprawdźcie jak smakuje!

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • masło  100 g

  • mleko  150 ml

  • cytryna  0.5 szt.

  • ananas  500 g

  • mąka  150 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • wanilia  1 szt.

  • sól  3 g

Tarta tatin z ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowujemy karmel: 18 dag cukru pudru wsypujemy na patelnię, dodajemy 3 łyżki wody. Podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jasny karmel. Wylewamy go na dno tortownicy. Plastry ananasa przecinamy na pół. Układamy je na dnie tortownicy, z powrotem tworząc kółka. Masło kroimy w kostkę i ucieramy z resztą cukru na jasny krem, dodajemy jajka jedno po drugim i dalej ucieramy.

  • Krok 2:

    Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Połowę mieszaniny suchych składników dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Pozostałą mąkę mieszamy z mlekiem, połową soku z cytryny i wanilią. Łączymy obie mieszaniny razem. Ciasto wylewamy na ananasy ułożone w tortownicy.

  • Krok 3:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C i wstawiamy ciasto na 50 min do piekarnika. Zaraz po wyjęciu z pieca odcinamy placek ostrzem noża od obręczy tortownicy. Odstawiamy na 5 min. Przykrywamy talerzem formę i odwracamy, tak aby ananasy znalazły się na wierzchu. Studzimy. Podajemy z lodami.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Sprawdź też: przepis na tarty bezowe z malinami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne