Sałatka z serem żółtym i czosnkiem

Połączenie sera, szynki, jajka i czosnku z majonezem jest niebiańskie. A i bez czosnku jest pyszne

SałatkiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 183 głosów)

Składniki:

  • 25 dag sera żółtego w kostce (np. radamer, mazdamer)
  • 25 dag szynki w kostce (np. indyczej)
  • puszka kukurydzy
  • 9 ogórków konserwowych
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • majonez
  • ew. pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka ugotować na twardo i odstawić do wystudzenia. Ser i szynkę zetrzeć na tarce. Szynkę wygodniej na dużych oczkach, zaś ser na drobnych, jesli chcemy, żeby nie był widoczny i wmieszał się w sałatkę - jeśli nie - to na grubych. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć i poszatkować. Ostudzone jajka obrać ze skorupki i pokroić w kosteczkę, połączyć ze startym serem, startą szynką, ogórkiem i szczypiorkiem. Wsypać kukurydzę i czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany). Jeśli ząbki czosnku będą małe to dodać 4. Wymieszać z ok. 4-5 łyżkami majonezu. Jeśli ser i szynka są aromatyczne i mają silny smak, to sałatka nie potrzebuje nawet solenia. Ewentualnie dla lubiących ostrość, podsypać pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy