Tarta z batatów i fasoli z koniakiem

Tą tartą zaskoczycie niejednego łasucha!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty dania główne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 156 głosów)

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 kg batatów
  • puszka fasoli kidney
  • 3 jajka + białko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki koniaku
  • 20 dag śmietany 18%

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Tarta z batatów i fasoli z koniakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, żółtko, zimną wodę i szczyptę soli, a następnie wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę. Przykrywamy folią aluminiową, na wierzch wysypujemy suchą fasolę, wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
  • Robimy nadzienie: obrane bataty kroimy w grubą kostkę, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mieszamy z odcedzoną z zalewy fasolą, jajkiem, białkiem, cukrem, koniakiem oraz śmietaną, miksujemy na purée. Z formy zdejmujemy folię z fasolą, na podpieczonym spodzie rozkładamy fasolowo-batatowe purée, całość pieczemy jeszcze ok. 40 min w temp. 180°C.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Czerwona fasola kidney, zwana też nerkowatą, ma charakterystyczny mączny smak - dlatego tak dobrze sprawdza się w wypiekach. Jeżeli dodamy do niej bataty - całość będzie wyśmienita!

Zobacz też: Krem z batatów i jabłek

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy