Tagliatelle alla bolognese

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione dania.

dania z makaronem tagliatelle

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)

Składniki:

  • 500 g Tagliatelle all’uovo (jajeczne)
  • Na sos mięsny: 120 g mięsa wieprzowego
  • 120 g mięsa wołowego
  • 50 g marchewki
  • 50 g selera naciowego
  • 50 g cebuli
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz, woda
  • 60 g startego parmezanu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Tagliatelle alla bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zaczynamy od sosu mięsnego (ragù alla bolognese). Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę.Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy.
  • Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody.
  • Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
  • Gotujemy tagliatelle i mieszamy je z ragù, przed podaniem posypując danie parmezanem.

Porady

Zobacz przepis: Zapiekane tortiglioni z mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy