Szynka wielkanocna

Tak zrobiona szynka najlepiej smakuje z buraczkami z chrzanem.

dodany przez: Bahus1

dania mięsne Szynki

Czas przygotowania:
1godz. 5min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 165 głosów)


Składniki:

  • 1 szynka surowa wędzona ok 1 kg (tzw "myszka")
  • 10-15 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek czarnego pieprzu,
  • 5 liści laurowych,
  • 2 duże ząbki czosnku.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Szynkę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą tak aby powierzchnia jej znajdowała się 2 cm nad szynką. Następnie szynkę wyjmujemy, a wodę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy i czosnek. Szynkę wkładamy do wrzątku. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy wolimy wędlinę bardziej suchą; studzimy ją bez folii.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy