Szynka w plastrach w miodowej glazurze

Soczysta szynka w miodowej glazurze - pyszna!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne szynki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 182 głosów)

Składniki:

  • połowa (ok. 2 i 1/2 kg) gotowej szynki gotowanej, jaką kupujemy na kanapki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki musztardy diżońskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 szklanki wody

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Szynka w plastrach w miodowej glazurze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szynkę nacinamy na ok. 5-mm plastry, nie docinając ich do końca.
  • W małym rondelku, na dużym ogniu, łączymy brązowy cukier, miód, musztardę, goździki i wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
  • Szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywą. Wylewamy glazurę na szynkę, upewniając się, czy polewa rozeszła się też pomiędzy rozdzielonymi plastrami. Pieczemy w temp. 130°C przez 6–8 godz., polewając co godzinę wytwarzającym się sosem.
  • Podajemy natychmiast lub po podgrzaniu. Po wyjęciu szynki z naczynia, sos z pieczenia przelewamy do małego rondelka.
  • Podgrzewamy go przez 5–7 min, aż zgęstnieje. Za pomocą pędzla przenosimy sos na szynkę i podpiekamy przez 4–5 min w temp. 240°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy