Szynka w plastrach w miodowej glazurze

Ocena:

4.52 (182)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Soczysta szynka w miodowej glazurze - pyszna!

Składniki:

  • szynka gotowana  2.5 kg

  • brązowy cukier  110 g

  • miód  170 g

  • musztarda dijon  30 g

  • goździki  2 g

  • woda  60 ml

Szynka w plastrach w miodowej glazurze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szynkę nacinamy na ok. 5-mm plastry, nie docinając ich do końca.

  • Krok 2:

    W małym rondelku, na dużym ogniu, łączymy brązowy cukier, miód, musztardę, goździki i wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.

  • Krok 3:

    Szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywą. Wylewamy glazurę na szynkę, upewniając się, czy polewa rozeszła się też pomiędzy rozdzielonymi plastrami. Pieczemy w temp. 130°C przez 6–8 godz., polewając co godzinę wytwarzającym się sosem.

  • Krok 4:

    Podajemy natychmiast lub po podgrzaniu. Po wyjęciu szynki z naczynia, sos z pieczenia przelewamy do małego rondelka.

  • Krok 5:

    Podgrzewamy go przez 5–7 min, aż zgęstnieje. Za pomocą pędzla przenosimy sos na szynkę i podpiekamy przez 4–5 min w temp. 240°C.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne