Szynka wolno pieczona z czosnkiem, cytryną i szałwią

Wolno pieczona szynka natarta pastą z czosnku, świeżą szałwią i skórką z cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz swoją rodzinę wykwintną pieczenią i ubarw świąteczny obiad.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne pieczeń szynki

Czas przygotowania:
6godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 166 głosów)

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • mały pęczek świeżych liści szałwii, drobno posiekanych
  • skórka z 1 cytryny
  • sól w płatkach
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 kg od szynki, najlepiej ze skórą lub przynajmniej z tłuszczem
  • 500 ml wytrawnego białego wina

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Szynka wolno pieczona z czosnkiem, cytryną i szałwią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Posiekany czosnek, szałwię, skórkę z cytryny, sól, pieprz i olej rozcieramy na pastę i rozprowadzamy ją po całym mięsie. Związujemy mięso sznurkiem kuchennym, aby zachować jego kształt.
  • Blachę do pieczenia wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej, układamy wieprzowinę na wierzchu, skórą do góry. Folię zagniatamy dookoła wieprzowiny, aby utworzyć mniejszą formę. Wlewamy wino do utworzonej formy, do wysokości ok. 3 cm z boku mięsa. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 130°C. Wstawiamy mięso i pieczemy przez 5 godz. i 30 min, aż mięso będzie miało wewnątrz temp. 65–70°C.
  • Po upieczeniu wyjmujemy wieprzowinę z formy. Soki z pieczenia wlewamy do dzbanka i odstawiamy. Folię dokładnie zamykamy wokół mięsa tak, aby tylko skóra była odsłonięta, a następnie wkładamy ją do piekarnika na 20–25 min, aż skóra będzie chrupiąca, głęboko złota i lekko „bąbelkowana" . Mięso układamy na desce i zostawiamy na 20 min. Sos z pieczenia wlewamy do rondelka i odparowujemy o 1/3. Przyprawiamy do smaku. Pieczeń podajemy polaną sosem, ew. ze zgrillowanymi plastrami cytryny.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: goleń z karmelizowaną szalotką


 

 


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: