Parzona szynka uwędzona

Swojska,rewelacyjna w smaku szynka.

dodany przez: msewka 14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n

dania mięsne szynki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 190 głosów)

Składniki:

  • szynka surowa,wędzona -u mnie 1,8 kg
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Parzona szynka uwędzona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych,pieprzu, pokrojonych w plastry cebul i obranych ząbków czosnku. Płomień zmniejszyć tak,by woda się nie gotowała.Włożyć szynkę wędzoną, by cała była pokryta wodą.Ma się parzyć a nie gotować, temp. wody powinna mieć ok.80 stopni. Średnio czas parzenia u mnie to 1 godzinę na 1 kg mięsa, czyli w tym przypadku 1 godzinę i 48 minut. Zaraz po wyłączeniu gazu włożyć szynkę do bardzo zimnej wody na kilka minut, aby szynka stężała i zatrzymała wewnątrz soczystość. Wyjąć ją,osuszyć i w sumie już można podawać z chrzanem,sosem lub bez żadnych dodatków.Można podawać na ciepło i na zimno.Smak jest rewelacyjny. Wywar z parzenia szynki przecedziłam przez sitko i wykorzystałam jako bazę do żurku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: