Parzona szynka uwędzona

Ocena:

4.42 (191)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

Swojska,rewelacyjna w smaku szynka.

Składniki:

  • szynka surowa,wędzona -u mnie 1,8 kg
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu czarnego

Parzona szynka uwędzona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych,pieprzu, pokrojonych w plastry cebul i obranych ząbków czosnku. Płomień zmniejszyć tak,by woda się nie gotowała.Włożyć szynkę wędzoną, by cała była pokryta wodą.Ma się parzyć a nie gotować, temp. wody powinna mieć ok.80 stopni. Średnio czas parzenia u mnie to 1 godzinę na 1 kg mięsa, czyli w tym przypadku 1 godzinę i 48 minut. Zaraz po wyłączeniu gazu włożyć szynkę do bardzo zimnej wody na kilka minut, aby szynka stężała i zatrzymała wewnątrz soczystość. Wyjąć ją,osuszyć i w sumie już można podawać z chrzanem,sosem lub bez żadnych dodatków.Można podawać na ciepło i na zimno.Smak jest rewelacyjny. Wywar z parzenia szynki przecedziłam przez sitko i wykorzystałam jako bazę do żurku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne