Szynka świąteczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szynkę moczyć całą noc w wodzie. Następnego dnia wyjąć, osączyć, osuszyć. Przełożyć do garnka odpowiedniej wielkości, włożyć pokrojone w talarki cebule i zalać taką ilością zimnej wody, by wszystko było przykryte. Wrzucić ziarna pieprzu i liście laurowe, zagotować.
Po zszumowaniu zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować szynkę 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z garnka i gdy nieco przestygnie, ostrym nożem naciąć skórkę w kratkę. Gorczycę utłuc w moździerzu, wymieszać z cukrem i natrzeć skórkę szynki, a w rożek każdego kwadracika wbić po jednym goździku. Piec 30 minut w temp. 220°C, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Sos:
galaretkę podgrzać w rondelku, dodać sok i skórkę otartą z cytryny, sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać i podgrzewać. Gdy sos będzie miał silny korzenny zapach, dodać chrzan, musztardę i ocet winny. Ponownie mocno podgrzać. Szynkę podawać na gorąco, pokrojoną w plastry, z sosem porzeczkowym. Doskonała jest również na zimno.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze