Szybka babka czekoladowa z kawałkami czekolady. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Żółtka kręcimy z cukrem na kogel, dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i miksujemy.
4. Dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie.
5. Dodajemy kakao i pokrojoną drobniej czekoladę. Mieszamy. Czekolada gorzka ciasto będzie bardzo czekoladowe, z mleczną będzie słodsze.
6. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub tartą bułką. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy, ewentualnie tylko czekoladowy, ale nie tłusty i nie lepki od ciasta.
Upieczone ciasto odstawiamy i dopiero jak przestygnie wyjmujemy z foremki (wtedy ładnie wyjdzie i się nie rozwali).
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosowymi. Smacznego.
Komentarze