Szybka babka czekoladowa z kawałkami czekolady.

Szybki przepis na pyszną babkę czekoladową. Przepyszna.! Polecam.!

babkiDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
600 kcal
Ocena:

(średnia 4.2 z 285 głosów)

Składniki:

  • 200 g masła roślinnego lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao (gorzkie)
  • 1/2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej, z tą drugą delikatniejsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • plus:
  • troszkę masła do wysmarowania formy
  • kasza manna lub tarta bułka do obsypania foremki
  • polewa czekoladowa i płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Żółtka kręcimy z cukrem na kogel, dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, proszek do pieczenia i miksujemy.
  • 4. Dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie.
  • 5. Dodajemy kakao i pokrojoną drobniej czekoladę. Mieszamy. Czekolada gorzka ciasto będzie bardzo czekoladowe, z mleczną będzie słodsze.
  • 6. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub tartą bułką. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy, ewentualnie tylko czekoladowy, ale nie tłusty i nie lepki od ciasta.
  • Upieczone ciasto odstawiamy i dopiero jak przestygnie wyjmujemy z foremki (wtedy ładnie wyjdzie i się nie rozwali).
  • Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i płatkami kokosowymi. Smacznego.

Kalorie: 600

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy