Szarlotka z kokosem

Smakowita szarlotka z kokosem.

Dodany przez:

Szarlotka z kokosem

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 4.17 z 6 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Dodatkowo:
  • 5 dużych jabłek l
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek(Białka schować do lodówki) Z pozostałych składników zagnieść ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schować na 40 min do lodówki.
  2. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto i wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem po całości. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, wymieszać z cynamonem i wyłożyć na ciasto.
  3. Piec w 180 st C około 30 min, po tym czasie ubić zimne białka z odrobiną soli na sztywno, następnie dodać cukier ciągle ubijać.Do sztywnych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na ciasto, piec jeszcze około 20-25 min.
  4. Smacznego.
przekąski przekąska deser jabłka Szarlotka kokos
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze