Szarlotka cynamonowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Na ciasto: oba rodzaje mąki z solą przesiewamy do miski. W makutrze masło ucieramy z cukrem, jednym żółtkiem, zmielonymi ziarnami kardamonu i miąższem wanilii. Ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Przekładamy do mąki, wbijamy 2 żółtka i mieszamy ciasto widelcem, aż powstaną grudki. Wówczas przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.
2.Formujemy gruby wałek, zawijamy w folię i wstawiamy na 1 godz. na górną półkę lodówki. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy w 5-mm plastry. Układamy je na dnie blachy, zlepiając brzegi. Wstawiamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.
3.Na nadzienie: 3 obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka wrzucamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z łyżką cukru, skórką otartą z cytryny i odstawiamy. Pozostałe obrane jabłka szatkujemy, wrzucamy do rondla razem z korą cynamonu (przełamaną tylko na pół) i smażymy pod przykryciem tak długo, aż rozpadną się całkowicie.
4.Wsypujemy pozostały cukier, zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze 10 min. Gdy przecier zgęstnieje, wyjmujemy cynamon i wrzucamy jabłka pokrojone w kostkę. Mieszamy i natychmiast zdejmujemy garnek z ognia.
5.Na kruszonkę: wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i ucieramy widelcem. Przez kilka sekund wyrabiamy ciasto czubkami palców, by powstały większe grudki. Wyjmujemy podpieczony spód, układamy szybko masę jabłkową, rozsypujemy kruszonkę. Zapiekamy w temp. 200°C przez maksymalnie 15 min. Jeśli mamy w piekarniku górne ogrzewanie, włączamy je po 10 min.
Komentarze