Domowa lemoniada jest orzeźwiająca, a jej słodko-kwaśny smak z łatwością gasi pragnienie. To idealny napój na gorące dni i znakomite rozwiązanie dla osób, które nie lubią pić samej wody. Przedstawiamy Wam najlepsze przepisy na lemoniady, które są tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Jak zrobić lemoniadę?

Jak sama nazwa wskazuje, pierwotnie lemoniada przygotowywana była z cytrusów. Do tego wystarczyła już tylko woda, odrobina cukru i gotowe! Z biegiem lat, słowo to znacznie poszerzyło swoje znaczenie i teraz lemoniadą nazywamy różnego rodzaju napoje chłodzące, na bazie wszelkich owoców, nie tylko cytryn. W restauracyjnych menu często spotkamy takie pozycje jak: lemoniada arbuzowa, rabarbarowa, melonowa, ogórkowa, bazyliowa czy nawet lemoniada lawendowa!

Domowe lemoniady - przepisy 

Przepisy na lemoniadę to prawdziwa studnia bez dna! W sieci znajdziemy dziesiątki rozmaitych receptur i stale pojawiają się tam nowe pomysły na kolejne orzeźwiające napoje. Lemoniadę robi się dosłownie kilka chwil, ale ważnym procesem jest jej schłodzenie, co nieco wydłuża czas przygotowania. Najlepiej więc przygotować napój z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, a nawet poprzedniego dnia, aby przez całą noc porządnie schłodził się w lodówce.

Szybka wersja to dodanie do lemoniady kostek lodu, a jeśli nie chcemy rozwadniać naszej lemoniady lodem, możemy zamrozić wcześniej kostki lodu z lemoniady. Przygotowując lemoniadę, zróbmy od razu większą porcję i część płynu przelejmy do foremek na lód. Mając tak przygotowane lemoniadowe kostki lodu, będziemy potem mogli w mgnieniu oka schłodzić nasz napój.

Lemoniada cytrynowa – najprostsza

Lemoniada cytrynowa smakuje wybornie i jest super prosta w przygotowaniu. Wyszoruj pięć cytryn – z trzech wyciśnij sok, a dwie pozostałe pokrój w plasterki. W dzbanku zmieszaj sok, litr wody i 4 łyżki cukru – całość mieszaj, aż się rozpuści. Następnie wrzuć plasterki owoców i wstaw do lodówki, aż się schłodzi.

Jak zmodyfikować ten przepis na lemoniadę? Lemoniada świetnie smakuje z dodatkiem plastrów i soku z limonki, pomarańczy lub grejpfruta. Warto dodać do lemoniady liście mięty, a nawet połączyć cytrusy z bazylią! Jeśli dodatkowo zamienimy biały cukier na brązowy, a cytryny na limonki, otrzymamy virgin mojito – bezalkoholową wersję słynnego drinka.

Bazą domowej lemoniady może być nie tylko woda, ale także sok jabłkowy – warto go rozcieńczyć, ale zazwyczaj nie trzeba już dosładzać. Lemoniada będzie najsmaczniejsza, gdy użyjecie naturalnego soku owocowego, a nie z koncentratu, bo to kompletnie inny smak!  Świetnym trikiem są też lizaki z lemoniady! Ten napój idealnie nadaje się do przygotowania takich sorbetowych lizaków. 

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada z arbuzem to prawdziwy hit lata. Arbuzy i ich kuzyni – melony naturalnie świetnie gaszą pragnienie. Nic dziwnego – w końcu składają się w większości z wody. Nie są za słodkie i mają przyjemny, łagodny smak. Jest sporo przepisów na lemoniadę arbuzową – niektóre zalecają, aby pokroić miąższ w kostkę, zamrozić i później zalać wodą, połączyć z cukrem i cytrusami. My jednak polecamy druga metodę – miąższ arbuza (pół kilograma) należy dokładnie zmiksować. Przekładamy masę do dzbanka, a następnie wlewamy litr wody osłodzonej dwiema łyżkami cukru i sok wyciśnięty z dwóch cytryn (możesz użyć tez limonek). Do lemoniady możesz wrzucić liście mięty. Dzbanek wstaw do lodówki na kilka godzin, po tym czasie lemoniada jest gotowania do podania.

Lemoniada ogórkowo-truskawkowa

Lemoniada z dodatkiem ogórków i truskawek to prawdziwe odświeżający napój na upalne dni. Ogórki są orzeźwiające, lekkie i pyszne - dlatego coraz częściej dodaje się ją do deserów, napojów. Koniecznie wypróbuj przepis lemoniadę ogórkowo-truskawkową, a zdziwisz się, jak bardzo pasują do siebie te smaki. Eksperymentuj też z dodatkiem ziół. Pamiętaj, że do lemoniady pasuje nie tylko mięta, ale też melisa, bazylia, a nawet… rozmaryn. Warto wiedzieć, że lemoniada lubi korzenne i ziołowe smaki. Niektórym posmakuje też lemoniada z natką pietruszki. Zaskakujące połączenie smaku, które dodaje zdrowia i szybko gasi pragnienie.

Lemoniada bez cukru

Jeśli dbacie o linię, pyszną lemoniadę możecie przygotować także ze zdrowszymi zamiennikami białego cukru, osładzając napój miodem czy syropem z agawy lub klonowym. Syropy to też dobry dodatek do lemoniady. Na przykład lemoniada z syropem z kwiatów czarnego bzu to napój szczególnie lubiany przez Skandynawów. Aby jeszcze bardziej odchudzić napój, warto użyć słodzików, takich jak ksylitol, erytrytol czy stewia.

Niezależnie jaką wersję smakową wybierzecie, domowa lemoniada będzie wspaniałym orzeźwieniem w upalne dni. Eksperymentujcie i dodawajcie różne owoce, świeże zioła, przyprawy czy syropy. Testujcie różne połączenia smaków i znajdźcie swój ulubiony wariant, który umili Wam upalne dni!

Sprawdź też Mrożona herbata lub kawa? Bezalkoholowa sangria lub mojito? 5 napojów na lato