Tarta z pomidorami na cieście francuskim

Tarta z pomidorami na cieście francuskim to łatwa i szybka przekąska do przygotowania na piknik lub rodzinnego grilla. Spróbuj traty z pomidorami na cieście francuskim.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 187 głosów)


Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 70–80 ml bazyliowego pesto
  • 1,5 szklanki tartego ostrego sera typu cheddar
  • 4–6 średnich pomidorów w różnych kolorach i kształtach, pociętych w cząstki
  • 100 g małych kolorowych pomidorków, przeciętych na pół
  • oliwa
  • garść listków świeżej bazylii
  • posypka: 2 łyżki prażonego białego sezamu
  • łyżeczka prażonego czarnego sezamu
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki suszonej prażonej cebuli
  • 2 łyżeczki suszonego granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Rozsmarowujemy na nim pesto, pozostawiając wolny 1 cm wzdłuż brzegów. Posypujemy tartym cheddarem. Pieczemy przez 25–30 min lub aż ciasto będzie złote, a ser się stopi.
  • Wszystkie składniki posypki łączymy w małej misce lub szklanym słoiku. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Placek wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy pomidory delikatnie wymieszane z oliwą, posypujemy obficie przygotowaną posypką i listkami świeżej bazylii. Podajemy od razu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: papryka faszerowana pomidorkami i mozzarellą

 

 


 

 


 


 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy