0,5 kg kiełbasy (ja dałam podwawelską bo moim zdaniem idealnie się do niego nadaje)
1 mała cebulka
1 łyżeczka papryki w proszku czerwonej (słodka)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki mąki (mozna mniej lub więcej to już wg.uznania i jaki chcemy mieć gęsty sos)
3 łyżki margaryny
sól,pieprz (według uznania)
Sos kiełbasiany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kiełbasę myjemy ,wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margaryne i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką,czosnkiem i smażymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze. Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając aby nam sie kluchy nie porobiły. I sosik gotowy :-) Podawać z ziemniaczkami i z surówką.