Duszone maślaki

Ocena:

4.5 (201)

  • 15 min.
  • dla 2 osób

Przetwory z duszonymi grzybami, przepysznymi maślakami.

Składniki:

  • 1 kg młodych, jędrnych maślaków
  • 3 cebule
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Duszone maślaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Maślaki obrać ze skórki, odciąć trzonki. Opłukać, włożyć na sicie do wrzątku. Blanszować 2 minuty.
  • Dokładnie odcedzić, przełożyć do rondla. Wlać 2 łyżki wody z kwaskiem cytrynowym. Dusić kilka minut, aż grzyby puszczą sok.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do maślaków wraz z cukrem. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Dusić jeszcze około 15 minut na małym ogniu.
  • Słoiki wyparzyć, przełożyć do nich gorące grzyby. Szczelnie zakręcić, pasteryzować około godziny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne