Duszone maślaki

Przetwory z duszonymi grzybami, przepysznymi maślakami.

dodany przez: Julita gotuje

przetwory

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)

Składniki:

  • 1 kg młodych, jędrnych maślaków
  • 3 cebule
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • duszenie

Posiłek:

Duszone maślaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Maślaki obrać ze skórki, odciąć trzonki. Opłukać, włożyć na sicie do wrzątku. Blanszować 2 minuty.
  • Dokładnie odcedzić, przełożyć do rondla. Wlać 2 łyżki wody z kwaskiem cytrynowym. Dusić kilka minut, aż grzyby puszczą sok.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do maślaków wraz z cukrem. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Dusić jeszcze około 15 minut na małym ogniu.
  • Słoiki wyparzyć, przełożyć do nich gorące grzyby. Szczelnie zakręcić, pasteryzować około godziny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: