Sałatka ze śliwką i fasolą - kopczyki

Małe kopczyki sałatki ze śliwką i fasolą będą świetnie prezentować się na półmisku. Ta pożywna sałatka zastąpi nam nawet obiad.

Sałatki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 194 głosów)

Składniki:

  • po 2 średniej wielkości marchewki i pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • duże jabłko
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 marynowane śliwki + do dekoracji
  • sól, pieprz
  • majonez

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewki, pietruszkę i selera gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w kostkę, tak samo kroimy obrane jabłko. Fasolę, groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i zostawiamy, aby dokładnie odciekły. Śliwki tniemy w malutką kostkę.
  • Wszystkie składniki mieszamy z solą, pieprzem i majonezem, schładzamy ok. 1 godz. Nakładamy do niedużej fi liżanki, uklepujemy, wykładamy kopczyki na półmisek wysypany np. szczypiorem. Każdą porcję dekorujemy "kwiatkiem" z cząstek śliwki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy