Sałatka ze śliwką i fasolą - kopczyki

Ocena:

4.54 (194)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
Małe kopczyki sałatki ze śliwką i fasolą będą świetnie prezentować się na półmisku. Ta pożywna sałatka zastąpi nam nawet obiad.

Składniki:

  • po 2 średniej wielkości marchewki i pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • duże jabłko
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 marynowane śliwki + do dekoracji
  • sól, pieprz
  • majonez

Sałatka ze śliwką i fasolą - kopczyki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchewki, pietruszkę i selera gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w kostkę, tak samo kroimy obrane jabłko. Fasolę, groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i zostawiamy, aby dokładnie odciekły. Śliwki tniemy w malutką kostkę.
  • Wszystkie składniki mieszamy z solą, pieprzem i majonezem, schładzamy ok. 1 godz. Nakładamy do niedużej fi liżanki, uklepujemy, wykładamy kopczyki na półmisek wysypany np. szczypiorem. Każdą porcję dekorujemy "kwiatkiem" z cząstek śliwki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne