Małe kopczyki sałatki ze śliwką i fasolą będą świetnie prezentować się na półmisku. Ta pożywna sałatka zastąpi nam nawet obiad.
Składniki:
po 2 średniej wielkości marchewki i pietruszki
1/2 bulwy selera
duże jabłko
puszka czerwonej fasoli
puszka groszku konserwowego
puszka kukurydzy konserwowej
4 marynowane śliwki + do dekoracji
sól, pieprz
majonez
Sałatka ze śliwką i fasolą - kopczyki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Marchewki, pietruszkę i selera gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w kostkę, tak samo kroimy obrane jabłko. Fasolę, groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i zostawiamy, aby dokładnie odciekły. Śliwki tniemy w malutką kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy z solą, pieprzem i majonezem, schładzamy ok. 1 godz. Nakładamy do niedużej fi liżanki, uklepujemy, wykładamy kopczyki na półmisek wysypany np. szczypiorem. Każdą porcję dekorujemy "kwiatkiem" z cząstek śliwki.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017