Śledzie wędzone na sałatce

Wędzone śledzie świetnie pasują do sałatki z majonezem. Zróbcie klasyczną jarzynową lub skorzystajcie z naszego przepisu.

Przystawki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 177 głosów)

Składniki:

  • 2–3 wędzone śledzie
  • 4 jajka na twardo
  • 2 kwaśne jabłka
  • sok z cytryny
  • por (ok. 10 cm białej części)
  • 4 korniszony
  • 2 kiszone ogórki
  • słoiczek marynowanych pieczarek
  • kilka piór szczypioru
  • majonez
  • sól, pieprz, cukier

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie obieramy ze skóry, usuwamy ości, delikatnie rozdrabniamy. Obrane jajka siekamy, jabłka (można zostawić skórkę) kroimy w paski, mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Por cienko kroimy, korniszony i ogórki tniemy w kostkę, pieczarki osączamy, szczypior kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki – poza śledziem – mieszamy z ulubioną ilością majonezu, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego śledzia. Schładzamy przed podaniem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy