Wędzone śledzie świetnie pasują do sałatki z majonezem. Zróbcie klasyczną jarzynową lub skorzystajcie z naszego przepisu.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.51 z 178 głosów)
Śledzie wędzone obieramy ze skóry, usuwamy ości, delikatnie rozdrabniamy. Obrane jajka siekamy, jabłka (można zostawić skórkę) kroimy w paski, mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Por cienko kroimy, korniszony i ogórki tniemy w kostkę, pieczarki marynowane,osączamy, szczypior kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki – poza śledziem – mieszamy z ulubioną ilością majonezu, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego śledzia. Schładzamy przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Podobne przepisy: przystawkiPorady
Komentarze