Śledzie marynowane wg mojej mamy

Doskonałe śledzie w occie, polecam

Przekąski

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych matias(kupujemy ładne grube płaty)
  • 4 duże cebule
  • 1 duża marchew
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, około 35 min, wyjąć z wody i dokładnie odsączyć na sicie.Cebulę i marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę sparzyć wrzątkiem i odsączyć, odrobinę posolić i wymieszać(około 1/4 płaskiej łyżeczki)
  • Z podanych składników zagotować zalewę, pod koniec dodać pokrojoną w talarki marchewkę, wszystko wystudzić.W szerokim słoiku ułożyć cebulę , trochę marchewki z zalewy i pokrojone na kawałki śledzie i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być cebula.
  • Śledzie zalać zalewą i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy