Śledzie marynowane wg mojej mamy

Doskonałe śledzie w occie, polecam

Dodany przez:

Śledzie marynowane wg mojej mamy

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg płatów śledziowych matias(kupujemy ładne grube płaty)
  • 4 duże cebule
  • 1 duża marchew
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, około 35 min, wyjąć z wody i dokładnie odsączyć na sicie.Cebulę i marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę sparzyć wrzątkiem i odsączyć, odrobinę posolić i wymieszać(około 1/4 płaskiej łyżeczki)
  2. Z podanych składników zagotować zalewę, pod koniec dodać pokrojoną w talarki marchewkę, wszystko wystudzić.W szerokim słoiku ułożyć cebulę , trochę marchewki z zalewy i pokrojone na kawałki śledzie i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być cebula.
  3. Śledzie zalać zalewą i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
  4. Smacznego.
wigilia Boże Narodzenie przekąski przekąska cebula śledzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze