Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 415 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
15 dag masła
1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
25 dag tłustego sera twarogowego
4 jajka
8 łyżek miodu
3 łyżki rodzynek
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru pudru
oliwa do formy
Sernik grecki z miodem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło posiekać z mąką, dodać 2 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Ser przepuścić przez prasę lub przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z miodem i nadal ucierając, dodawać porcjami do sera. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Rodzynki opłukać, osączyć, dodać wraz z cynamonem do masy i wymieszać.
Masę serową rozłożyć równomiernie na cieście. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Gdy wierzch się zrumieni, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Sernik przestudzić. Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!