Semmelknödel

Bardzo tanie danie:) Zamiast ziemniakow do drugiego dania:)

dodany przez: 22domcia22 22domcia22

chleb bułki pierogi przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
155 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)

Składniki:

  • ok.5 suchych bulek kajzerek, 250g
  • mleko, 1/4 litra
  • jajka, 2
  • pietruszka(drobno pokrojona), 1 lyzka
  • sol, 1/2 lyzeczki
  • pieprz, 3 szczypty;)
  • maslo, 1 lyzeczka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Semmelknödel - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Swieze bulki pokroic w cienkie kromki.. Podsuszyc (np. przez noc).
  • Zagotowac mleko z maslem. Jednoczesnie mozna juz zagotowac wode w wielkim garze (lekko osolonej)
  • Suche juz bulki wlozyc do miski i zalac goracym mlekiem. Trzymac pod przykryciem 10.min W trakcie przemieszac ze dwa razy:) Nie namocza sie calkowicie,ale reszte zrobia jajka.
  • Dodac reszte skladnikow (jajka,pietruszka, sol,piprz) i wygniatac. Ciasto powinno byc zwarte, ale klejace.
  • Zmoczonymi zimna woda rekami, uformowac knedle wielkosci lepionej kuli ze sniegu:) Powinno wyjsc 5,6 sztuk. Knedle wlozyc do wody i gotowac 40 - 45 min
  • Podawac z sosem jasnym , ciemnym , pieczarkowym. Jako dodatek do miesa , gulaszu.... Chyba jeszcze lepiej smakuja na drugi dzien z mikrofali hihihi

Kalorie: 155

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: