Pyzy z serem na ostro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody
2. Ugotowane ziemniaki dobrze utłuc bądź przecisnąć prezez praskę. Połączyć z surowymi ziemniakami, dodać mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Dobrze wymieszać (najlepiej rękoma)
3. Biały ser utrzeć widelcem bądź zemleć. Dodać jajo, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy.
4, Formować pyzy (placki) i nakładać farszem, zlepić brzegi. Warto obtaczać ręce w zwykłej mące, ponieważ ciasto się lepi.
5. Wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy do wypłynięcia pyz. W trakcie gotowania można delikatnie poruszyć łyżką pyzy (wystarczy raz), mają tendencję do przyklejania się do dna garnka.
6. W tym samym czasie przygotowujemy "kruszonkę". Boczek kroimy w niewielką kostkę i smażymy na patelni. Nie ma potrzeby dodawać oleju, ponieważ tłuszcz z boczku się stopi. Smażyć na skwarki.
7. Na oddzielnej patelni smażymy cebulkę (można razem z boczkiem, ale będzie inaczej smakowało). Połączyć oba składniki i polać pyzy.
Komentarze