Schab z kością marynowany w cydrze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Schab rozbijamy na płaskie kotlety.
W moździerzu ucieramy jałowiec, ziele angielskie, sól gruboziarnistą, pieprz zielony, po czym mieszamy z 6 łyżkami oleju i nacieramy tym mięso.
Jedną obraną cebulę kroimy w plasterki.
Schab zalewamy cydrem, dodajemy cebulę i liście laurowe, odstawiamy do lodówki na 12 godz.
Kapustę odciskamy, jeżeli jest zbyt kwaśna, i drobno szatkujemy. Masło rozgrzewamy i podsmażamy kapustę przez 5–7 min.
Dolewamy połowę soku jabłkowego i dusimy dalsze 10 min. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do kapusty wraz z resztą soku jabłkowego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 5–7 min.
Mięso osączamy, osuszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 3–5 min z każdej strony.
Drugą cebulę również kroimy w plasterki.
Mięso zdejmujemy i na tej samej patelni przesmażamy cebulę do zrumienienia przez 3–5 min.
Schab podajemy z cebulką na wierzchu, ułożony na porcji kapusty.
Autorzy przepisu: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz (gotowaniezpasja.pl)
Komentarze