Schab w pomarańczach

Ocena:

4.5 (159)

  • 30 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 2 godzin Porcja: 270 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki oleju
  • po 1/2 szklanki białego
  • wytrawnego wina
  • soku z pomarańczy i bulionu jarzynowego
  • łyżka cukru
  • przyprawa do wieprzowiny PRYMAT
  • sól
  • pieprz

Schab w pomarańczach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Schab umyć
  • osuszyć. Cukier wymieszać z przyprawą do wieprzowiny
  • natrzeć schab
  • owinąć folią spożywczą
  • wstawić na godzinę do lodówki.
  • ■ Pomarańcze obrać
  • pokroić w dość grube plastry. Schab wyjąć
  • odwinąć
  • pokroić w poprzek włókien na plastry
  • nie przecinając do końca. Pomiędzy plastry mięsa włożyć po 2 plasterki pomarańczy
  • mięso związać lub dokładnie spiąć wykałaczkami.
  • ■ Formę natłuścić łyżką oleju
  • włożyć schab
  • wierzch posmarować resztą oleju. Piec 20 minut w temp. 200°C.
  • ■ Białe wino
  • sok pomarańczowy i bulion wlać do rondelka
  • lekko podgrzać. Sosem polać pieczeń
  • piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180°C
  • często polewając wytwarzającym się sosem (jeśli schab za bardzo się zrumieni
  • nakryć folią aluminiową).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne