Słodki sos, grzyby i śledzie - taka sałatka śledziowa będzie oryginalnym daniem na świąteczny stół, ale przypadnie do gustu fanom nieoczywistych smaków.
Sałatka śledziowa na słodko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Grzyby zalewany na noc letnią wodą (do pełnej szklanki), przykrywamy. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, odcedzamy (oczywiście zalewę zachowujemy) i kroimy w paski.
Obrane cebule tniemy w cienkie piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości, aż będzie złocista.
Dodajemy koncentrat, miód, grzyby i zalewę z nich, dusimy razem 5 min.
Dorzucamy połamane orzechy i rodzynki, dusimy jeszcze 5 min. Masę studzimy na patelni, mieszamy z pokrojonymi w paski śledziami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Komentarze