REKLAMA

Sałatka śledziowa na słodko

Słodki sos, grzyby i śledzie - taka sałatka śledziowa będzie oryginalnym daniem na świąteczny stół, ale przypadnie do gustu fanom nieoczywistych smaków.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 148 głosów)


Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych borowików
  • 5 cebul
  • łyżka masła
  • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka płynnego miodu
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów
  • garść rodzynek koryntek
  • 1/2 kg śledziowych filetów marynowanych

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Grzyby zalewany na noc letnią wodą (do pełnej szklanki), przykrywamy. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, odcedzamy (oczywiście zalewę zachowujemy) i kroimy w paski.
  • Obrane cebule tniemy w cienkie piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości, aż będzie złocista.
  • Dodajemy koncentrat, miód, grzyby i zalewę z nich, dusimy razem 5 min.
  • Dorzucamy połamane orzechy i rodzynki, dusimy jeszcze 5 min. Masę studzimy na patelni, mieszamy z pokrojonymi w paski śledziami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy