Ciecierzyca to skarbnica białka, popularna zwłaszcza w kuchni Dalekiego Wschodu. Przykładem jest sałatka libańska z ciecierzycą, czosnkiem, natką pietruszki i cytryny. Orzeźwiająca, chrupiąca, pyszna!
Zdjęcia: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.49 z 168 głosów)
Suszoną ciecierzycę namaczamy na noc, następnego dnia gotujemy z dodatkiem sody, osączamy (lub osączamy ciecierzycę z puszki).
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy najcieniej jak to możliwe. Natkę pietruszki przepłukujemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy.
W misce dokładnie mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, cebulę i natkę, następnie łączymy z ciecierzycą – najlepiej jeszcze ciepłą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy samodzielnie lub z gorącym makaronem. Sałatkę można też wzbogacić osączonym tuńczykiem z puszki, ewentualnie dodać pokrojone drobno pomidory.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady
Zobacz też: egzotyczna sałatka owocowa
Poza sławnym hummusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić także rozgrzewającą zupę, pasztety czy kotlety. Sprawdzi się też jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille.
Komentarze