Zupa jarzynowa na mięsie

polecam zupę jarzynową.....

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 163 głosów)

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 40 dag chudej wołowiny rosołowej
  • średni por
  • 1/2 selera
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 średniej wielkości kalafiora
  • 20dag brukselki
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć, zalać wodą i gotować pod przykryciem aż będzie prawie miękkie, posolić.
  • Warzywa korzeniowe umyć oraz por, obrać, opłukać, pokroić w paseczki lub talarki i razem z groszkiem włożyć do gotującego się mięsa. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i wraz z umytą brukselką i ziemniakami dorzucić do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości.
  • Miękkie mięso wyjąć, pokroić w kostkę.
  • Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ja wywarem, zagęścić zupę i zagotować.
  • Doprawić do smaku solą, dodać pokrojone mięso.
  • Zupę można podawać jako samodzielne danie obiadowe.
  • Zupę bez zagęszczenia można podawać na pierwsze danie, a mięso wykorzystać na drugie danie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy