Zupa jarzynowa na mięsie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso umyć, zalać wodą i gotować pod przykryciem aż będzie prawie miękkie, posolić.
Warzywa korzeniowe umyć oraz por, obrać, opłukać, pokroić w paseczki lub talarki i razem z groszkiem włożyć do gotującego się mięsa. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i wraz z umytą brukselką i ziemniakami dorzucić do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości.
Miękkie mięso wyjąć, pokroić w kostkę.
Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ja wywarem, zagęścić zupę i zagotować.
Doprawić do smaku solą, dodać pokrojone mięso.
Zupę można podawać jako samodzielne danie obiadowe.
Zupę bez zagęszczenia można podawać na pierwsze danie, a mięso wykorzystać na drugie danie.
Komentarze