Zupa jarzynowa na mięsie
polecam zupę jarzynową.....
Dodany przez:
kaMisia13

Składniki
- 1,5 l wody
- 40 dag chudej wołowiny rosołowej
- średni por
- 1/2 selera
- pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1/2 średniej wielkości kalafiora
- 20dag brukselki
- 2 ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Mięso umyć, zalać wodą i gotować pod przykryciem aż będzie prawie miękkie, posolić.
- Warzywa korzeniowe umyć oraz por, obrać, opłukać, pokroić w paseczki lub talarki i razem z groszkiem włożyć do gotującego się mięsa. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i wraz z umytą brukselką i ziemniakami dorzucić do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości.
- Miękkie mięso wyjąć, pokroić w kostkę.
- Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ja wywarem, zagęścić zupę i zagotować.
- Doprawić do smaku solą, dodać pokrojone mięso.
- Zupę można podawać jako samodzielne danie obiadowe.
- Zupę bez zagęszczenia można podawać na pierwsze danie, a mięso wykorzystać na drugie danie.
Komentarze