REKLAMA

Chińskie pierożki w Polskim rosole.

Smakowite połączenie Polskiej i Chińskiej kuchni..

dodany przez: luna19 luna19

Zupy rosół Ciasta Pierogi

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 199 głosów)


Składniki:

  • na ciasto
  • 300 gr mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 200 ml wrzątku
  • nadzienie;
  • 450 gr mięsa mielonego indyczego
  • 3 łyżki białej fasoli (może być z puszki)
  • 3 owocki kardamonu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mięso lekko wysmażyć, dodać przyprawy, czosnek, posiekaną papryczkę i fasolę, podusić ok 10 min. przełożyć do robota i wszystko zmiksować na pastę.
  • Do pasty dodać sezam i szczypiorek. Wymieszać.
  • ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.
  • Ciasto wałkować cienko jak na tradycyjne pierożki, kroić w kwadraty , nakładać nadzienie i formować sakieweczki, górę ucinać.
  • Gotować na parze ok 10 min.
  • Pierożki podać z tradycyjnym rosołem z kurczaka .

Porady

Zobacz też: dum sum - chińskie pierożki pod lupą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy