Rozgrzewająca zupa z dyni na jesienne wieczory

Przepis na zupę z dyni - rozgrzewająca zupa z dyni na jesienne wieczory

Zupyzupa z dyni

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałej dyni
  • duża marchew
  • ok. 1 l bulionu (tyle
  • żeby przykrył w garnku warzywa)
  • szklanka mleka kokosowego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1/4 papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • posiekana świeża kolendra
  • garść rodzynek
  • grzanki z ciemnego pieczywa

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rozgrzewająca zupa z dyni na jesienne wieczory:
  • Z dyni usunąć pestki. Marchew i dynię pokroić na małe kawałki  i  dusić  w  bulionie,  aż  zrobią  się  miękkie.
  • Warzywa zmiksować na purée. Dodać mleko kokosowe
  • starty na tarce świeży imbir i pokrojoną na bardzo drobne cząstki papryczkę chilli. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na koniec posypać  listkami świeżej kolendry
  • wrzucić garść rodzynek oraz drobne grzanki. Ważne
  • aby zupa była gorąca.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy