Czerwony ryż na ostro

Inaczej to ryż po turecku. Wyśmienity dodatek do dań z grilla.

Dania główne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1,5 szklanki rosołu (może być z kostki)
  • 3 łyżki masła lub innego tłuszczu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • szczypta sproszkowanego chili
  • sól i przyprawa maggi do smaku
  • 1 szklanka to 200 ml*

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić opłukany i osączony ryż. Ciągle mieszając smażyć do uzyskania złotego koloru. Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać sokiem pomidorowym oraz rosołem, w którym uprzednio rozpuścić koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do ryżu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Z ryżu formować porcje, jako formy używając np. filiżanki do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy