Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

To bardzo jesienne, sycące danie! Zachęcam do skosztowania ;)

Curry

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 146 głosów)

Składniki:

  • 400-500g dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mleczko kokosowe
  • 1 opakowanie szpinaku świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 250g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać kawałki dyni, pomidory razem z zalewą. Całość chwilę dusić, następnie dorzucić pomidorki koktajlowe i wlać całe mleczko kokosowe. Dodać przyprawy, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec do potrawy dodać ugotowaną ciecierzycę.Podawać z bagietką, kleksem śmietany lub posypane świeżą kolendrą.Życzę smacznego!

Porady

Jesienna dynia - odmiany

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy