Rosół ze swojskiej kury z lanymi kluseczkami

Zdrowa zupa z warzywami.

dodany przez: ejla ejla

zupy rosół kluski dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 192 głosów)

Składniki:

  • ***Rosół:
  • porcja rosołowa ze swojskiej kury
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki do smaku
  • sól, pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • ***Lane kluski:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Rosół ze swojskiej kury z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ugotować rosół z kury, na początku gotowania dodać w całości marchew, pietruszkę, czosnek. Przyprawić do smaku. Dodać ziele i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym wrzucić z powrotem do wywaru. Mięso jak również będzie miękkie można obrać z kości, pokroić w małą kosteczkę i również wrzucić do wywaru. Chwilę pogotować.
  • 2. W kubeczku roztrzepać jajko z dwiema łyżkami mąki, tak aby powstała jednolita masa. Jeśli będzie bardzo rzadka, to jeszcze dosypać mąki. Po roztrzepaniu do gotującego się rosołku wlewać kluseczki niewielkim strumyczkiem. Całość zagotować i dodać na koniec dla aromatu trochę natki pietruszki.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: