Rosół z kołdunami

polecam....

dodany przez: kaMisia13

zupy grzyby marynowane dania mięsne

Czas przygotowania:
3godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 144 głosów)

Składniki:

  • 70 dag wołowiny na rosół
  • włoszczyzna z kapustą
  • 2 cebule
  • suszony grzybek
  • 5 ząbków czosnku
  • jajko
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 35dag maki
  • majeranek
  • sól
  • mielony pieprz
  • natka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Rosół z kołdunami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso zalej zimną wodą i gotuj, zdejmując szum, aż wywar będzie klarowny.
  • Jedną cebulę zrumień na blasze. Dodaj do wywaru obraną włoszczyznę z kapusta, zrumienioną cebulę, grzybek suszony, ziarna pieprzu i sól do smaku. Gotuj dalej powoli około 1,5godziny.
  • Wyjmij mięso, zmiel je. Posiekaj czosnek i drugą cebulę, podsmaż na maśle, dodaj do mięsa. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  • Z mąki ze szczyptą soli, jajka i szklanki letniej wody zagnieć ciasto (luźniejsze niż na pierogi). Odstaw na 30 minut. Rozwałkuj, wycinaj krążki. Na każdym połóż kulkę farszu, sklej kołduny.
  • Wkładaj kołduny porcjami do wrzącego rosołu. Gotuj 2 minuty od chwili, kiedy wypłyną. Podawaj rosół z kołdunami, posypany natka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy