Rosół z kołdunami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso zalej zimną wodą i gotuj, zdejmując szum, aż wywar będzie klarowny.
Jedną cebulę zrumień na blasze. Dodaj do wywaru obraną włoszczyznę z kapusta, zrumienioną cebulę, grzybek suszony, ziarna pieprzu i sól do smaku. Gotuj dalej powoli około 1,5godziny.
Wyjmij mięso, zmiel je. Posiekaj czosnek i drugą cebulę, podsmaż na maśle, dodaj do mięsa. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Z mąki ze szczyptą soli, jajka i szklanki letniej wody zagnieć ciasto (luźniejsze niż na pierogi). Odstaw na 30 minut. Rozwałkuj, wycinaj krążki. Na każdym połóż kulkę farszu, sklej kołduny.
Wkładaj kołduny porcjami do wrzącego rosołu. Gotuj 2 minuty od chwili, kiedy wypłyną. Podawaj rosół z kołdunami, posypany natka.
Komentarze